"72 sata" - i u Švicarskoj!

Prethodnica hrvatskoj inačici volonterskog projekta "72 sata bez kompromisa" sredinom rujna bila je Švicarska, a u glavnom gradu svoj su beskompromisni doprinos dale i tri hrvatske volonterke koje već od svibnja pripremaju akcije u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.

Internacionalnom projektu "72 sata bez kompromisa" domaćin je tako od 10. do 13. rujna bila Švicarska koja svakih pet godina okuplja mlade u akciji "72 Stunden", a svoje je predstavnike poslala i Hrvatska. Tatjanu Oršić, Ivanu Bešker i Magdalenu Jeljenić švicarski glavni grad Bern srdačno je ugostio uz svoje živopisne obronke i rijeku Aare.

Svidjela im se inovativnost

Uz akciju "72 sata" djevojke su sudjelovale i na programu Erasmus+ čiji je glavni cilj bio okupiti države koje provode projekt "72 sata bez kompromisa". Uz Hrvatsku i domaćina, na razmjeni volontera sudjelovale su i Luksemburg, Austrija, Češka, Mađarska, Slovenija te Rumunjska, koja tek planira održati taj vrijedan projekt.

Na svakodnevnim radnim sastancima razmjenjivala su se različita iskustva oko organizacije i financiranja projekta, pronalaska volontera i akcija, a našlo se vremena i za planiranje strategije i konkretiziranje ideja. Uz ostale države i Hrvatska je imala priliku predstaviti projekt "72 sata" i akcije koje se pripremaju održati između 15. i 18. listopada 2015.

Iako sa skromnim financijama, ali velikim srcem volonteri "72 sata" bez kompromisa u Hrvatskoj, pokazalo se, ponosno mogu konkurirati projektima u drugim zemljama.

U predstavljanju organizatora "72 sata" - SKAC Palme, SKAC_St, SKAC DU - sudionicima se svidjela inovativnost Splićana u prodaji kolača kako bi popunili budžet za projekt. Osobit dojam ostavilo je i zajedničko otvaranje i zatvaranje "72 sata" koji želi ujediniti sva tri grada jedinstvenim duhovnim programom.

Razmjena iskustva, savjeta i novih ideja bila je prisutna na radnim sastancima, ali i u samoj praksi praćenja provedbe "72 sata" u Švicarskoj. Volonterke Tatjana, Ivana i Magdalena imale su priliku vidjeti kako to izgleda iz prve ruke, kako funkcionira krizni centar, medijski tim te volonteri tijekom tri dana trajanja akcije. Sudionici Erasmus+ i sami su postali volonteri "72 sata" priključivši se trima akcijama u predgrađima Berna.

Pomagalo se i izbjeglicama

Djevojke su imale priliku upustiti se u građevinske poslove izrađujući skloništa za pčele od drvenih materijala te kućice u kojoj će se moći iznajmiti različite igračke na dječjem igralištu. U oba projekta sudjelovala su i seoska djeca koja su vješto pomagala volonterima rezati i brusiti drvo, pribijati čavliće, od drva formirati male kućice za pčele ili igračke.

Svjesni situacije koja se odvija ovih dana diljem Europe, Švicarci su jednu akciju posvetili i prikupljanju pomoći za izbjeglice. Tako su djeca odlazila po kućama tražeći odjeću, obuću ili pak hranu koju su kasnije nosili u izbjegličke kampove. Odlučni da ovo nije posljednje internacionalno druženje organizatora i volontera "72 sata bez kompromisa", svi su izrazili veselje zbog daljnje suradnje te novih zajedničkih projekata koji će još više širiti glas o beskompromisnom volontiranju.

Potaknuti tim motivima predstavnici svih zemalja podržali su nastojanja hrvatskih volontera i pozvali mlade Hrvate da se pridruže akciji "72 sata bez kompromisa“ jer upravo su oni srce tog projekta.

Stoga, prijavi se! Volontiraj! Veseli se! 72 sata! Bez kompromisa!