Sportaši i pjevači podržali "72 sata bez kompromisa"

Sportašice Blanka Vlašić, Ivana Brkljačić i Ana Konjuh te pjevači Nina Badrić i Alan Hržica volontiranjem su najavili kampanju „72 sata bez kompromisa“ ispred Glazbenog paviljona parka Zrinjevac u Zagrebu u subotu, 3. listopada 2015.

Međunarodni volonterski projekt „72 sata bez kompromisa“ od 15. do 18. listopada 2015. u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku animira mlade i promiče solidarnost i zajedništvo. Mladi će se uključiti u šest različitih vrsta akcija: ekološke, zabavne i kreativne, prikupljanje sredstava, fizički rad te akcije sa socijalno osjetljivim skupinama.
Organizatori projekta mladi su iz triju Studentskih katoličkih centara iz Zagreba, Splita i Dubrovnika koji su udružili zajedničke snage u organiziranju projekta „72 sata bez kompromisa“.

 Primjerom potaknuli mlade

Podupiratelji volonterskog projekta Blanka Vlašić, Ivana Brkljačić, Ana Konjuh, Nina Badrić i Alan Hržica predstavili su tri akcije koje će biti dio „72 sata bez kompromisa“: ekološku, akciju sa socijalno osjetljivim skupinama te zabavnu akciju. Svojim primjerom pokazali su kako je volonterstvo i aktivno uključivanju u izgradnju društva važno za dobrobit čitave zajednice.

Akciju sa socijalno osjetljivim skupinama, djecom iz Hrvatske zajednice za Down sindrom vodile su Blanka Vlašić i Ana Konjuh koje su održale sat tjelesnog odgoja i pokazale kako svi mogu živjeti aktivno.

Poziv na uključenje u beskompromisno 72-satno volontiranje uputile su obje sportašice, a Blanka Vlašić je kazala: „Drago mi je da se mladi okupljaju oko takvih volonterskih ideja. Već samim odmakom od predrasuda počinjemo mijenjati svijet. To je kao i u sportu: ako želiš uspjeti, moraš dati sve od sebe. Isto tako, ako želiš promijeniti svijet, moraš baš ti učiniti sve što možeš! Zato sve mlade pozivam da se uključe u volontiranje u projektu 72 sata bez kompromisa.“

Zajedno se angažirajmo

Nina Badrić i Alan Hržica vodili su ekološku radionicu s djecom, čime su željeli podići svijest djece i šire javnosti o važnosti recikliranja i očuvanja prirode. Mališani su izrađivali sove od recikliranih materijala koji se mogu naći u svakom domu: na stolu su bile role toaletnog papira, poklopci od jogurta, a iz toga su nastale lijepe sove.

Tom je prilikom pjevačica Nina Badrić izjavila: „Projekt 72 sata bez kompromisa okupit će mlade ljude koji će raditi zajedno i svojim angažmanom u tri dana svijet učiniti da postane ljepše mjesto za život. I baš će to zajedništvo i timski rad na brojnim akcijama pomaknuti sve granice. Zato me veseli da sam imala priliku provesti vrijeme s najmanjima. Njihovi talenti i veselje pokazali su kako već i oni mogu učiniti mnogo u očuvanju prirode u ovoj zanimljivoj radionici.“

Veselje u život osoba treće životne unijela je Ivana Brkljačić u predstavljanju zabavne akcije. Volonteri, pjevači iz akademskog zbora Ivan Goran Kovačić družili su se i pjevali s korisnicima doma za starije i nemoćne osobe „Centar“. Sportašica Brkljačić izjavila je: „Često zaboravljamo da iza naših zidova postoje ljudi koji nas trebaju, koji su usamljeni, kojima je potrebna pomoć. Zato pozivam sve mlade da se uključe u volonterski projekt. Samo su 72 sata potrebna za usrećiti ljude oko sebe.“

Pozitivne promjene u društvu

Podršku projektu pružio je i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba koji je „72 sata bez kompromisa“ prepoznao kao projekt od interesa za Grad Zagreb jer pridonosi promicanju volonterstva te potiče mlade ljude na volontiranje, a čime se posredno utječe na pozitivne promjene u društvu.

Na događaju je bio i gradonačelnik Milan Banić koji je kazao: „Solidarnost na djelu se najbolje pokazuje volontirajući. Prema tome čestitam projektu 72 sata bez kompromisa, vrijednim ljudima koji potiču na humanost i solidarnost, da pomognu ljudima kada je pomoć najpotrebitija. Darujmo 72 sata jedni za druge!“

Katarina Lončarić, koordinatorica projekta „72 sata bez kompromisa“ u Zagrebu poručila je: „Svjesni smo izazova da se mnogim mladima teško obvezati na dugotrajno volontiranje, projekt 72 sata bez kompromisa daje priliku da se humanost mladih pokaže tijekom tri dana. Među zadacima koji će mladi raditi od 15. do 18. listopada su radionice, posjete različitim društvenim skupinama, pomaganje starijima i nemoćnima, čišćenje, uređivanje domova, parkova i okoliša oko škola, vrtića, prikupljanje sredstava za oboljele, ekološke akcije. Pomagat će se u Parku prirode Medvednica, Društvu Afrikanaca u Hrvatskoj, Isusovačkoj službi za izbjeglice.“

Volontiranjem proširujemo svoje vidike

Osobama iz javnog života pomagali su volonteri uključeni u pripremu projekta „72 sata bez kompromisa“. Volonterka Antonia Gelo prenijela je svoje dojmove: „Volontiranjem proširujemo svoje vidike i počinjemo slagati svoje prioritete. Osjećaj sreće i zadovoljstva koji vam se javlja nakon što napravite neku akciju i na taj način pomognete svom bližnjem premašuje sva materijalna dobra. Zato se prijavi i ti! bez kompromisa!"