Mladi na otvorenju: Volontiranje je govor srca

Prvo veliko okupljanje volontera u sklopu projekta "72 sata bez kompromisa" u Zagrebu održano je u četvrtak u večernjim satima. Ni poplavljene zagrebačke ulice ni obilna kiša nisu obeshrabrile osamsto mladih volontera koji su došli po svoje volonterske zadatke, veselo iščekujući gdje će i kada volontirati u naredna tri dana.

Sve je započelo duhovnim programom u bazilici Presvetog Srca Isusova, misu je predvodio povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije Ivan Valentić. Bazilika je bila prepuna mladih volontera koji su radosna srca i duha slavili.

Ne zadovoljimo se osrednjošću

Valentić je mladima poručio da budu drugačiji od drugih, da se istaknu u masi: "Ne budimo kao drugi, pozvani smo biti jedinstveni i posebni. Pozvani smo biti drugačiji, bolji, veći. Ne zadovoljimo se osrednjošću."

Osvrnuo se i na volontiranje i njegov smisao te istaknuo što znači i koja je svrha kršćanskog volontiranja: "Volontiranje treba biti govor srca. Od nas se traži da se ocijedimo za drugoga. Mi nismo kao drugi volonteri, mi smo kršćanski, tj. katolički volonteri, a katolički volonter se nadahnjuje pred Presvetim gdje crpi svoju snagu."

Najiščekivaniji trenutak

Nako mise i nadahnjujućih poruka Ivana Valentića uslijedio je najiščekivaniji trenutak za volontere još od prvoga dana prijava – saznali su u kojoj će akciji volontirati, odnosno dati dio sebe i svoga vremena.