IMG_1612

Započela volonterska akcija "72 sata bez kompromisa"

Međunarodni volonterski projekt za mlade „72 sata bez kompromisa“, koji se već desetak godina provodi u Europi, započeo je u četvrtak, 15. listopada prvi put u Dubrovniku.
Mladi sudionici projekta okupili su se na večernjoj misi za mlade u crkvi Male braće koju je predvodio predstojnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije mr. don Marinko Šljivić.

U propovijedi je predstojnik Šljivić istaknuo i protumačio Isusovu poruku zabilježenu u pročitanom evanđeoskom ulomku: „Jao vama, zakonoznanci! Uzeste ključ znanja: sami ne uđoste, a spriječiste one koji htjedoše ući.“ Kao posebno grešnu stvar istaknuo je upravo to stanje kad netko odvraća drugoga da ide Božjim putem. A kao najbolji put prema Bogu naveo je put poniznosti, o čemu svjedoči i svetica čiji blagdan se slavio, sv. Terezija Avilska.
Govoreći o prorocima kao onima koji, uz ostalo, pripremaju put za nešto, propovjednik je poručio mladima da i oni trebaju pripravljati put drugima, onima koji iza njih dolaze. S obzirom na to da se misa slavila i za uspjeh projekta „72 sata bez kompromisa“ predstojnik Šljivić je potaknuo mlade da sudjelovanjem u tom projektu izgrađuju bolju budućnost, dajući u poniznosti svoje vrijeme drugima. Dodao je da su oni graditelji Kraljevstva Božjega danas te da će možda netko zahvaljujući upravo njihovom radu i angažiranosti postati bliži Bogu.
Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor mladih iz župe sv. Mihajla u Lapadu pod vodstvom Ivana Lučića. Na kraju mise Andrea Džakula iz SKAC-a Dubrovnik je pozvala mlade da svakog četvrtka sudjeluju na misama za mlade koje su ovom misom započele za ovu školsku godinu. Upoznala ih je detaljnije s projektom „72 sata bez kompromisa“ koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Također je pozvala i na sudjelovanje u projektima koji će se kroz godinu raditi.
U petak i subotu stotinjak mladih volontera, sudionika projekta, na različitim lokacijama u Gradu sudjelovati će u različitim volonterskim projektima, a zanimljivost cijelog njihovog volontiranja je u tome što skupine volontera unaprijed ne znaju što i gdje će raditi nego dolaze na određena mjesto i 'bez kompromisa' prihvaćaju volontiranje na način koji im bude zadat.
Kišno vrijeme razlog je promjena nekih dijelova programa, pa su projekti planirani za izvođenje na otvorenom prostoru otkazani.

Projekt „72 sata bez kompromisa“ osmišljen je i pokrenut u Njemačkoj među nekoliko kreativnih mladih koji su htjeli smisliti učinkovit način na koji bi potaknuli svoje vršnjake na volontiranje i beskompromisno, bezuvjetno davanje drugima, nadasve onima na marginama društva, diskriminiranima, siromašnima, potrebitima.
U Europi je projekt ostvaren u devet zemalja: Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Švicarskoj. Hrvatska je deseta zemlja u Europi koja je prepoznala vrijednost te akcije i svojim radom se pridružuje od 15. do 18. listopada 2015. godine.
U organizaciji Studentskih katoličkih centara (SKAC) u Hrvatskoj projekt se ove godine provodi u tri grada: Splitu, Zagrebu i Dubrovniku. U organizaciji dubrovačkih volonterskih dana za mlade sudjeluju i Vijeće za mlade i Caritas Dubrovačke biskupije.