marko

400 puta HVALA! Zaključen projekt 72h u Splitu

Posljednji dan projekta 72h bez kompromisa u Splitu započeo je svečanom svetom misom u 12 sati u konkatedrali sv. Petra koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Nadbiskup je poručio mladima: „Ljudi koji su kroz ova tri volonterska dana osjetili vašu blizinu više nisu isti, naš grad više nije isti. Osvojili ste nas sve, svi smo zahvaćeni ovom dobrotom. Vi vladate služenjem. Znak ste ohrabrenja i nade,  pravi antivirus potreban današnjem društvu. Nije dobro što društvo gleda samo dobrobit. Društvu je potrebno 'dobro biti', a to uključuje puno onoga što vi svjedočite ovim projektom. Draga mladosti, neka vas i u vašim daljnjim inicijativama prati Božji blagoslov. Hvala vam i ne posustajte!“ ohrabrio je nadbiskup mlade.

Nakon svete mise svi su volonteri imali zajednički ručak u prostorijama konkatedrale uz druženje, glazbu, kolače i torte. Veseli i razdragani, volonteri su se teška srca rastali tek u kasnim poslijepodnevnim satima. Ponijevši malene suvenire – prekrasno oslikane oblutke s natpisom „72h“ i prigodnim porukama koje su izrađivali volonteri u župi sv. Andrije na Sućidru – mladi su s radosnim izrazima lica otišli svojim kućama, obogaćeni predivnim uspomenama i saznanjem da su učinili mnogo dobra za druge - a da ništa nisu primili zauzvrat. Pa ipak, dobili su toliko mnogo više. Dani koji su za nama bili su prepuni događanja – čišćenja i bojanja obiteljskih stanova i župnih prostora, čišćenje Marjana, kreativne radionice, druženja u vrtićima i staračkim domovima, prikupljanje sredstava za Caritas, Most i potrebne obitelji i još mnoštvo projekata, mnogo druženja, glazbe, pizze i coca-cole, novih prijateljstava i predivnih iskustava koji će svima ostati u sjećanju do kraja života. Ipak, izrazi lica djece i staraca s kojima su se družili, bakica i djedova koje su posjetili u njihovim siromašnim stanovima, beskućnika s kojima su kuhali obrok, djece sa sindromom Down i štićenika udruga Lastavice Zvono: ti izrazi lica jesu ono što ostaje. Izrazi na njihovim licima učinili su da se svaki trud isplati, jer su poručili: nije vam gledala ljevica što čini desnica, oko vam nije bilo stisnuto, u vama nije bilo lažnoga suosjećanja ni podcjenjivanja. Došli ste otvorena srca i primili nas u nj. Zato vam i mi otvaramo svoja srca i kažemo: Hvala!

Ovim putem želimo zahvaliti svim vrtićima, obiteljima, domovima i udrugama, trgovačkim centrima i nebrojenim drugim ljudima koji su bili „primatelji“ ovoga projekta – znajte da ste dali mnogo više nego što ste primili. Hvala vam na srdačnosti i prijateljstvu, spremnosti na osmijeh, na praštanju i strpljenju. Hvala vam što ste bili dio ovih nevjerojatnih 72 sata bez kompromisa!

Također, želimo zahvaliti svim donatorima: Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, grad Split, Splitsko-dalmatinska županija, Studentski centar,  tvrtke VELPRO i NIRS, Velo misto no.1, Take away, konoba Dalmatino, Le Monde, Baloni za sve, DISA, Diskont Feniks, Kraš, Bauhaus i Pevec.

Posebno treba spomenuti i drage župnike župa na kojima su se održavali projekti – otvorili ste nam svoja srca, svoje prostore i kuhinje; sve što imate i što jeste dali ste nam na raspolaganje i od srca vam za to hvala!

Također zahvaljujemo Caritasu Splitsko-makarske nadbiskupije, Udrugama Lastavice, „Down 21“, Zdenac, Lovret, Most i Zvono, Kauflandu i Konzumu, Centru za socijalnu skrb, Crvenom križu, Društvu Marjan, NK Hajduk, Domu za nezbrinutu djecu Maestral, vrtićima Montessori, Mimoza i Popaj, Domu za odgoj djece i mladeži, volonterskom klubu Otvori srce, Domu za starije i nemoćne   – hvala vam na suradnji! Zajedno smo učinili mnogo toga za druge i nadamo se da je ovo samo početak našega zajedničkog budućeg rada na ovomu projektu!

Vjerujemo da su s ovoga projekta svi ponijeli samo lijepe i sretne uspomene, a mi se ispričavamo ako je bilo malenih nespretnosti, nestrpljenja ili nerazumijevanja – ali znate kako kažu, „mladost-ludost“ J.

Najveća zahvala ipak ide našim dragim volonterima i vođama timova – svih 400 njih! Dragi volonteri, bili ste apsolutno FENOMENALNI! Hvala vam što se pristali doista na sve – bez ikakvog kompromisa, uvijek veseli i radosni, uvijek sa spremnim osmijehom i lijepom riječi. Vi ste ovaj projekt! I zbog vas će se on nastaviti održavati – zbog vas i svih onih koji će tek doći, jer svi trebaju dobiti priliku služiti BEZ KOMPROMISA!

 

Voli vas vaš

Organizacijski tim 72h bez kompromisa Split